16.3.06

EXPOSICIÓ: DETECTIUS: ELS GRANS INVESTIGADORS A LA NOVEL·LA NEGRA I POLICÍACACanal, Jordi. Detectius: els grans investigadors a la novel·la negra i policíaca: exposició. Barcelona: Diputació de Barcelona. Xarxa de Biblioteques Municipals, 2006

El personatge del detectiu és el primer mite originat per la novel·la criminal. El detectiu té per funció investigar uns fets criminals i descobrir-ne els culpables. És, doncs, un personatge amb una missió determinada i constant: descobrir la veritat.

El detectiu literari arriba per desentrellar un misteri i protagonitza una investigació desvinculada de la seva vida privada; la seva veritable personalitat només aflora fragmentàriament en la novel·la com un factor accessori per agilitzar i amenitzar la trama. Però com que l'amenitat és una qualitat importantíssima en la lectura, els autors s'han preocupat de dotar els seus detectius de característiques singulars, que els distingeixen dels seus col·legues, la qual cosa ha originat una mena de fetitxisme que ha contribuït en gran mesura a la seva mitificació.

En l'exposició Detectius trobareu alguns dels més significats detectius literaris de la història; descobrir-los és una bona manera d'acostar-vos a la lectura de la novel·la negra i policíaca i als seus mites.


Dossier de premsa: