27.1.75

JORDI CANAL i ARTIGAS




Bibliotecari i estudiós del gènere negre i policíac. Director de la Biblioteca la Bòbila de 1999 a 2018, biblioteca amb un important fons especialitzat en gènere negre i policíac i, a més a més, un interessant fons de novel·la popular, donació de l'escriptor Frank Caudett. Creador del fanzine L’H Confidencial i del primer club de lectura de novel·la negra a Espanya, així com del Premi L’H Confidencial de novel·la negra

Autor de diverses accions de promoció de la lectura de gènere negre i policíac com els Clubs de Lectura Guido Brunetti per a l'Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona durant l'Any del Llibre i la Lectura 2005; els Clubs de Lectura per a joves Flanagan per a l'ICUB i el Consorci de Biblioteques de Barcelona durant BCNegra 2007 i les exposicions "Detectius: els grans investigadors a la novel·la negra i policíaca" (2006) per al Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i "Quan el groc era negre: els trets de La Cua de Palla" (2020), amb Joaquim Noguero, per al Consorci de Biblioteques de Barcelona durant BCNegra 2020. També ha format part de diversos jurats de premis de novel·la negra.

Col·laborador en diversos periòdics i revistes com Regió 7Avui i Serra d'Or entre d'altres i en el Dictionnaire des Littératures Policières (2007), dirigit per Claude Mesplède.

Autor, junt amb Àlex Martín Escribà, de La Cua de Palla: retrat en groc i negre (2011); Trets per totes bandes. vol 1. L’època clàssica de la novel·la negra i policíaca (2019) i Trets per totes bandes. vol. 2. L'època contemporània de la novel·la negra i policíaca (2021), traduïts al castellà amb el títol de A quemarropa (vols. 1 i 2).


Wikipedia